Arkistot kuukauden mukaan: syyskuu 2017

Tervakoski 2 näytelmä

ke 13.9.2017
Tervakoski 2 näytelmä hyppää suoraan asiaan. Vuosi on suurin piirtein sama mihin jäätiin Tervakoski 1 näytelmässä, mutta tarina aivan eri. Tehdas ja koko kylä kohtaavat haastavia aikoja, kun lama ja omistajanvaihdokset heiluttavat perustaa.
Tervakosken paperitehdas tarjoaa työpaikan, kodin ja harrastusmahdollisuudet. Naapurit ja kummin kaimat ovat kaikki töissä tehtaalla, kuka missäkin tehtävässä. Toiset ovat johtajia ja toiset työläisiä, se ei jää epäselväksi, kuitenkin samassa kuorossa voidaan laulaa vaivatta vierekkäin.
Mutta miltä tämä kaikki näyttää ulkopuolisen silmin? Kun Jaffa muuttaa vaimonsa kanssa Tervakoskelle ja yrittää löytää paikkansa, niin kuinka tämä tiivis Tervakosken yhteisö ottaa vastaan muualta muuttajat? Kuinka selvitä kaikista kirjoitetuista ja kirjoittamattomista säännöistä? Miten löytää oman paikkansa? Ja mikä meille kaikille on loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä?

Jännittävää!
Huomenna on ensimmäinen tapaaminen koko työryhmän kanssa! Näyttelijät saavat roolinsa ja työryhmä pääsee esittelemään alustavat suunnitelmansa.
Käsikirjoittaja Metti on tehnyt upean, monitasoisen tekstin, josta olen kasannut ohjaussuunnitelmaa viime keväästä lähtien. Näyttämöllistän kohtauksia, hahmottelen rytmiä, tunnelmaa, visuaalisia raja-aitoja, pohdin roolitusta ja kokonaiskuvaa.
Tämä hetki tuntuu tärkeältä, olen jonkin suuren edessä. Tuntuu että on niin paljon sanallistettavaa ja sanottavaa, että meinaa pakahtua. Miten ihanaa on päästä huomenna aloittamaan tämä yhteinen matka. Jännittää myös, sillä tämä on se ensimmäinen todellinen tulikoe: löytävätkö näyttelijät oman suhteensa tähän teokseen, puhutteleeko se heitä yhtä lailla, vaikkakin aina erilailla? Puhutaan pienestä kylästä Janakkalan kunnassa, mutta yhtä hyvin voitaisiin puhua koko maailmasta. Pienten asiat ovat isojen asioita ja kaikki se on meidän.

Vatsanpohjassa perhosia, mutta mieli kirkkaana matkamme alkaa, olkoon se täynnä seikkailua ja iloa!

Sanna Saarela
ohjaaja

http://tervakoski.napsa.eu/